VK-COLUMN-2-BLOESEM

 

BLOESEM

Gisteren zag ik Robert Plant in het wild. Hij zat op de fiets. Hij zwaaide, ik zwaaide terug en nee, er stond niemand achter me.
‘Hola, neighbour, happy new year,’ zei ik.
‘Happy new year man,’ antwoordde de legendarische zanger van Led Zeppelin.
Ik ken Robert Plant niet, hij kent mij niet. Ik ken ook het boertje dat verderop zijn akkertje omploegt niet. En toch wenst ook hij mij een gelukkig nieuwjaar. Ik weet zeker dat hij hetzelfde had gedaan als ik in een oranje bikini op stelten was komen langswandelen. Want zo gaat het hier in de winter op Ibiza. Het maakt niet uit wie je bent, hoe je eruitziet, of je hier wel of niet geboren bent, iedereen is vanzelfsprekend aardig tegen elkaar.
Ik ken geen tolerantere plek op aarde. Daarbij schijnt ook nog eens de zon, ruik ik rozemarijnstruiken en zie ik langzaam maar zeker de amandelbomen in bloei komen.
Het eiland dat voor de meeste mensen ten onrechte bekendstaat als een leeghoofdig drugsparadijs, is in de winter een oase van rust en schoonheid. Ibiza heeft die winter nodig om op adem te komen, zodat het elk jaar een vakantieseizoen lang kan exploderen. Er wonen hier nu minder dan honderdduizend mensen, hoogzomer kun je daar met gemak een nul achter zetten. Maar zelfs dan is dit niet in de eerste plaats de plek van vertier en betonnen hotels. Die zijn er natuurlijk wel, en ja, ook de stranden met de Bekende Nederlanders bestaan. Ze zitten daar meestal met een zo groot mogelijke zonnebril zo opvallend mogelijk onopvallend te doen.
In de zomer kom ik hier ook, maar verschans me dan het liefst in een oude boerderij op het platteland, ver weg van soapsterren, magnetronbruine nouveau riche en ander gespuis. Ik ga naar stranden waar glamour een vloekwoord is, naar cafeetjes waar de fles op tafel staat en het geluid van de televisie op het hoogste volume. Ik ga naar hetzelfde kleine supermarktje als waar ik gisteren was. Er stonden daar twee mensen voor me in de rij bij de kassa, het duurde twintig minuten voor ik aan de beurt was. Haast heeft niemand op Ibiza. Een groter verschil met Nederland is er denk ik niet. En als over een paar dagen al die amandelbomen wolken van witte bloemen op hun stammen dragen, weet ik dat dit de plek op aarde is die het meest aan ons concept van de hemel doet denken.
‘Hola amigo, glaasje champagne?’
Ik ken die dame niet, maar proost met haar op een prachtig 2012.

Aaf Brandt Corstius is met vakantie. Dj Joost van Bellen vervangt haar deze week.